Foto: Scanpix arkivbild
Sjukvård

Olika villkor för befruktningshjälp mellan länen

För personer som har en allvarlig ärftlig sjukdom och inte vill föra den vidare till sina barn ser möjligheterna helt olika ut beroende på var i Sverige de bor. I Jämtland finns ingen sådan möjlighet.

Sedan -90 talet utförs en behandling i Sverige för blivande föräldrar där den ena har anlag för en allvarlig ärftlig sjukdom.  I en provrörsbefruktning undersöks embryon och väljs bort om de har anlag för sjukdomen. Behandlingen kallas pgd, preinplantatorisk genetisk diagnostik.

I fyra landsting i norr erbjuder man inte alls behandlingen, i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Skälet till att behandlingen inte utförs i Norrlands landstingen är ekonomiska, säger Håkan Lindström som är överläkare vid kvinnokliniken i Västerbotten.

Andra prioriteringar
– Det har ju att göra med prioriteringar, att man har tyckt sig inte ha råd i de norra regionerna.

Att andra landsting trots allt satsar på den här behandlingen tror han beror på att de inte har granskat sina prioriteringar lika mycket.

– Om de skulle göra det kanske man också skulle gjort andra prioriteringar. Jag tror att de skulle närma sig oss istället. Det ska ju vägas mot allting annat som också är viktigt i sjukvård.

Vad är det ni prioriterar som andra landsting inte prioriterar då?

– Det finns många delar tror jag som jag inte kommer på på rak arm just nu, som det visar sig att vi satsar mer på.

Orättvis vård
Erik Iwarsson som är docent i klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset och har varit med vid många behandlingar är kritisk till att alla inte får samma möjligheter.

– Som läkare tycker jag att det är märkligt att det blir en orättvis vård i Sverige. Att det ska spela roll vilket landsting man bor i för att man ska erbjudas en vård.

Johanna Sjökvist
Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista