Fasadklättrartjuven tog sig in i ett tjugotal lägenheter i Falun och Östersund under våren. Foto Scanpix
brott och straff

Inbrottsdrabbad utan rättslig hjälp

1:23 min

Idag väcks åtal mot den misstänkta fasadklättrartjuven. Men för dom utsatta offren står det stilla. Dom känner att dom varken fått nån hjälp eller information om ärendet. En av de som fick oönskat besök av inbrottstjuvarna har fortfarande inte fått något målsägarbiträde.

"Bengt", som vi kan kalla honom, är mycket missnöjd med att han inte fått någon hjälp.

– Jag ska tydligen själv ta initiativ till ett målsägarbiträde och det tycker jag är lite märkligt att man inte tar hand om brottsoffer på bättre sätt, säger han.

Det var den 17 maj i år som Bengt fick de oönskade besöket av fasadklättrartjuven. Han förlorade bland annat kontanter å sin dator med värdefull information som han inte kan återskapa.

Sedan dess har han hoppats på att få ett målsägarbiträde utsett till honom, som kan hjälpa å stötta brottsoffer i sånahär fall, å föra deras intressen vidare i rättsprocessen.

Men det har nu visat sig att han själv måste vara den som tvingas ta tag i saken i egna händer, vilket gör honom missnöjd.

Emil Westlin är åklagare i fallet å förklarar såhär:

-- I stöldärenden så förordnas normalt inga målsägarbiträden.

Vad ska det göra som känner sig hjälplösa?

– De ska ta kontakt med polisen eller åklagare och begära ett målsägarbiträde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista