Spjutkastaren Andreas Thorkildsen från Norge är en stor förebild för Simon. Foto: Matt Dunham/AP.
Spjutkastning

15-åriga Simon slog arenarekord i spjuttävling

5:17 min

15-årige Östersundskillen Simon Litzell vann i helgen spjuttävlingen vid Valbo Games. Med ett kast på 64,64 meter vann inte bara Simon klassen P15, utan slog dessutom det 24 år gamla arenarekordet på Gavelstadion i Gävle.

Simon hade lite problem med tekniken under helgen, men trots detta lyckades han kasta 64,64 meter och slog därmed det gamla arenarekordet från 1988.

- Det var ju roligt ändå att slå det gamla rekordet, säger Simon.

Simon har hållit på med friidrott sedan 7 års ålder och han har provat på alla kastgrenar som exempelvis slägga och kulstötning, men det var spjut som han fastnade för. 

- Jag testade på det på en träning och fick iväg ett bra kast och tyckte det var kul, så då började jag träna mer och mer, fortsätter Simon.

Den norske spjutkastaren Andreas Thorkildsen från Norge är en stor förebild för Simon. Thorkildsen har bland annat tagit OS-guld 2004 och 2008 och den norske talangen blev även världsmästare 2009 i Berlin.  

- Jag skulle vilja uppnå något liknande, menar Simon.

För att bli en bra spjutkastare ska man ha bra teknik en bra "kastarm" fortsätter Simon. Men att förklara vad en bra kastarm är svårt.

- Antingen har man en bra kastarm eller så har man inte det, avslutar Simon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista