1 av 2
Igår fick Länsstyrelsens naturbevakare Alf Kjellström syn på myskoxen utanför Huså. Foto:Länsstyrelsen Jämtlands län/Alf Kjellström
2 av 2
Den norska mysoxen på vift utanför Huså. Foto:Länsstyrelsen Jämtlands län/Alf Kjellström
Djur

Kärlekskranke Myskoxen har siktats i Åre

1:15 min

Den norska myskoxen som förra veckan tog sej in i Jämtland vid Storlien har nu siktats i Åretrakten. Länsstyrelsens naturbevakare Alf Kjellström fick se myskoxen i Huså.

-Jag såg den igår kväll väster om Huså, och sen så har gått Husådalen upp mot Åreskutan gissar jag efter spåren jag såg.

Är det bra det?

- Det är svårt att säga, det är väl en smaksak, men går den tillbaka till norge så kommer den säkert avlivas för där har man redan ett beslut på skyddsjakt på den och hur man gör i sverige är inte riktigt bestämt än. Så länge den inte gör någon oreda är det ju inga problem då.

Det är ju högsäsong för fjällvarndrare nu, vad ska man säga till dom som rör sig i det här området?

- Jag tycker att man ska respektera säkerhetsavståndet på 100 meter så att man inte stressar den här stackaren. Om man håller det så ska det inte vara någon fara att stressa upp den.

Ser man myskoxen som alltså tros vara på Åreskutan så ringer man länsstyrelsen i Östesund eller naturbevakaren Alf Kjellström 070 3505433.

Reporter Marianne Wanger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista