Mittuniversitetet från ovan Östersund. Foto: Matts Nylander.
Mittuniversitetet

Östersund som campusort hotat

1:02 min

Campus i Östersund kan stå inför förändringar. Mittuniversitetet måste spara 50 miljoner kronor på grund av minskat stöd från regeringen och därför ser universitetet över sina lokaler. Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm utesluter inte att Östersund påverkas.

Mittuniversitetet ser över lokalerna i både Härnösand och Östersund och båda orterna kan ligga i riskzonen som campusort.

– Vi ser över alla möjligheter för att hitta en mer effektiv lokalanvändning och då kan det naturligtvis bli förändringar mellan Östersund och Sundsvall i viss utsträckning, säger Anders Söderholm.

"Regeringen som är problemet"
Anledningen är att universitetet får 50 miljoner mindre i stöd från regeringen. Det på grund av att regeringen flyttat utbildningsplatser till större städer.

Argumentet för det är minskat söktryck på utbildningarna på landsbygden. Något rektorn Anders Söderholm inte alls håller med om.

– Det är inget problem i studenternas värderingar av oss utan det är regeringens omflyttning av utbildningsplatser i landet som är problemet.

Billy Abraha
Annelie Ledin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista