Storsjöyran

Systrar på Yran ska göra tjejer tryggare

5:21 min

Under Storsjöyran satsar Ung Vänster på att öka vardagstryggheten för tjejer i satsningen "Systrar på Yran". Iförda gula jackor kommer de att vandra runt på stan för att finnas till som ett stöd för andra tjejer. Målet är att förebygga våldtäkter och minska känslan av otrygghet.

Låtsasprata i mobilen, inte bli för full eller hålla sig hemma när det är mörkt, det är den typ av strategier många kvinnor använder för att slippa utsättas för brott. Enligt enkätundersökningen Hälsa på lika villkor från 2010 uppger var fjärde kvinna i länet en så stark känsla av otrygghet utomhus att hon ibland undviker att gå ut ensam.

Detta vill Ung Vänster motverka genom "Systrar på Yran".

– Vi är ett gäng vanliga tjejer som går ut under Yran för att fler ska känna sej trygga, berättar Elin Morén från Ung Vänster och fortsätter:

– Det är så många som blir matade med våldstäktsvarningar och som är rädda. På det här sättet tar man hand om varann helt enkelt. Tanken är att det är lättare att gå fram till oss än till polisen eller föräldrar på stan  och prata med oss. Det kommer att vara lätt att känna igen våra gula jackor, vi är vanliga unga tjejer - vi kan vara ett stöd. Ta reda på när bussen går hem, till exempel, säger hon.

Elin Morén tycker att det är viktigt att tjejer lär sig handskas med rädslan, så att den inte begränsar deras liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.