1 av 5
Ester Löfvenberg njuter av kaffet. Även om det är pulver. Foto Ann-Louise Rönestål Ek/P4 Jämtland
2 av 5
Hastbullar, rabarberpaj och svartvinbärskaka. Snabbfixat fika när solen är här! Foto Ann-Louise Rönestål Ek/P4 Jämtland
3 av 5
Sonja Öberg är en mästare på snabba rör-ihop-kakor. Foto Ann-Louise Rönestål Ek/P4 Jämtland
4 av 5
Det gäller att njuta när solen orkar titta fram. Snabbfika är modellen för Ester och Sonja.Foto Ann-Louise Rönestål Ek/P4 Jämtland
5 av 5
Njutbart i koloniträdgården. Foto Ann-Louise Rönestål Ek/P4 Jämtland
KOLONILIV

Snabbfika när solen kikar fram

8:44 min

När vädret för en gångs skull är fint denna eländiga sommar gäller det att passa på. I Odensala koloniområde var det många som satt ute och njöt i solen. Sonja Öberg och Ester Löfvenberg tipsade lyssnarna om hur man enkelt snor ihop ett fikabord.

Kör med pulverkaffe och plocka av det som finns i trädgården, det är Sonjas och Esters inställning. Fika ska vara enkelt och trevligt. Här kommer deras bästa recept. Enkelt att baka, gott att avnjuta i solen.

SONJAS SMARRIGA SVARTVINBÄRSKAKA

75 gram smör, 3 ägg, 2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 2,5 dl vetemjöl, 1,5 dl svarta eller röda vinbär, 0,75 dl kokosflingor.

Smörj en form och bröa den med kokosflingor. Smält smöret. Ta av kastrullen och tillsätt ägg, socker, vaniljsocker och vetemjöl. Rör ihop. Häll i formen, strö på bären. Grädda i 200 grader cirka 25 minuter.

ESTERS ENKLA RABARBERPAJ

5 dl havregryn, 1 dl vetemjöl, 2 dl socker, 150 g smör, rabarber från trädgården.

Lägg rabarber i en form, strö på socker. Rör ihop övriga ingredienser och strö över. Grädda i 200 grader cirka 30 minuter.

Njut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista