Tingsrätten
Östersunds tingsrätt. Foto: Sveriges Radio Jämtland
Strömsundsskjutningen

Misstänkta medhjälpare i imamskjutningen frias

1:36 min

Vid 8-tiden idag kom domen i Strömsundsskjutningen som gäller ett misstänkt politiskt lönnmordsattentat. I feruari lyckades en man nästan skjuta ihjäl en uzbekisk imam i Strömsund.  Paret från Malmö som misstänktes för medhjälp till mordförsöket på imamen har friats av Östersunds tingsrätt idag. De ska heller inte utvisas.

Enligt mannens försvarare, Jan-Åke Nyström, var domen väntad.

– Domen var inte oväntad med tanke på att de släpptes på fri fot för en vecka sedan. Det hade jag räknat med, säger han.

Åklagaren Krister Peterson menade att paret hjälpt en man att lokalisera var imamen bor, hjälpt honom med att ordna boende och transporter.

Men tingsrätten anser bland annat att åklagaren inte bevisat att mannen som fått hjälp från paret är samma person som skjutit imamen. Domstolen anser inte heller att det är bevisat att paret ska ha haft något uppsåt när de hjälpt mannen med bostad och transport. I dag kommer domen i Strömsundsskjutningen som gäller ett misstänkt politiskt lönnmordsattentat. Ett ungt par från Malmö har stått åtalade för att ha hjälpt den man som i februari nästan lyckades skjuta ihjäl en uzbekisk imam i Strömsund.

– Jag tror inte att det har utretts någonsin i Sverige att man från främmande land skickar en annan människa för att avliva en människa i Sverige som Sverige har gett en fristad till och som dessutom är en imam och samhällskritiker, säger Ulf Berg vid Jämtlandspolisens enhet för grova brott.

Han var utredare i fallet och han tycker att attentatet oavsett dagens domslut är en stor tragedi för Sverige.

Vid tiden för middagsbönen onsdag den 22 februari i år hittar ett barnbarn den 54-årige imamen och regimkritikern sittande okontaktbar och ymnigt blödande från vad de tillskyndande först tror är ett fallsår i huvudet.

Men det ska visa sig ha varit en attentatsman som skjutit den uzbekiske ledargestalten med en revolver.

Fallet är oerhört laddat eftersom imamen inte bara var en konservativ religiös auktoritet utan också en internationell ledargestalt i den uzbekiska oppositionen mot landets diktator sedan 22 år - Islam Karimov.

Nu är kritikern tystad – imamen har legat i koma sedan överfallet.

– De vakar ju vid sin pappas sida dag och natt mer eller mindre och han kämpar ju för sitt liv. Trots att det gått lång tid sen attentatet är det svårt att säga om han kommer bli återställd, han kommer definitivt inte att bli fullt återställd, så mycket kan man lugnt säga, säger Johan Rainer, advokat och familjens juridiska biträde.

Under våren kommer Jämtlandspolisen attentatsmannen på spåren, och nystar upp en 34-årig förmodat rysk mans rörelser genom Sverige. Lönnmördaren har fått hjälp av ett uzbekiskt par i Malmö, som kartlagt attentatsoffret med hjälp av internet och hjälpt gärningsmannen med husrum och resor.

Men det uzbekiska paret har hävdat att de handlat i god tro. Den 31-årige mannens advokat är Jan-Åke Nyström.

– Han har varit i god tro behjälplig i vissa avseenden att söka en person och trott att det handlat om en penningskuld, säger Jan-Åke Nyström.

– Men han har som sagt aldrig haft någon aning om att någon skulle skjutas eller att det skulle förekomma något våld överhuvudtaget.

Under de fem dagarnas förhandling i Östersunds tingsrätt var stämningen tät och såväl de anklagade som åhörare brast flera gånger ut i gråt.

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök. Men efter två månader i häkte försattes paret på fri fot för en vecka sedan.

Jämtlandspolisen fortsätter förundersökningen mot den internationellt efterlyste gärningsmannen, och den medhjälpare han haft i Ryssland.

Mordförsöket

Den uzbekiske imamen sköts i huvudet mitt på dagen den 22 februari i trappuppgången till sin bostad i centrala Strömsund.
Imamen flydde till Sverige 2006 och var då efterlyst för terrorism i Uzbekistan, där han var en välkänd religös ledare och regimkritiker.

Andreas Hedfors

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista