Brott

Advokaten: "Domen var inte oväntad"

1:42 min

Mannen och kvinnan som var misstänkta för medhjälp till mordförsök på imamen i Strömsund frias. Det överraskar inte försvarsadvokaten Jan-Åke Nyström.
– Vi bedömde att det skulle bli ett frikännande, säger han.

I februari sköts den uzbekiske imamen i Strömsund i huvudet. Den misstänkte gärningsmannen har befunnit sig på fri fot i utlandet sedan händelsen.

Ett par, en uzbekisk man och kvinna som bor i Skåne har varit åtalade för medhjälp till mordförsök. De ska ha hjälpt den misstänkte gärningsmannen med husrum och resor och hjälpt till att kartlägga imamen. Mannen och kvinnan erkänner handlingarna men säger att de inte hade ett uppsåt att begå ett brott.

Tingsrätten gick på parets linje och de har nu friats från alla misstankar om brott.

– Vi tycker inte att åklagaren har lyckats bevisa att de här två personerna som var åtalade förstod vad gärningsmannen tänkte göra, säger Marit Åkerblom, som var domare i det här målet.

Dålig bevisning
Enligt tingsrätten har åklagaren inte heller kunnat bevisa att vapnet som har hittats verkligen är det vapen som har används för att skjuta imamen. Tingsrätten menar också att det inte finns bevis som knyter den misstänkte gärningsmannen till vapnet.

Johan Rainer, som är imamens familjs juridiska ombud, säger att familjen vill att åklagare Krister Petersson ska överklaga domen. P4 Jämtland har utan framgång försökt att nå Krsiter Petersson för en kommentar.

 "Glad och lättad"
Att paret frias överraskar inte advokaten Jan-Åke Nyström som har representerar den man friade mannen.

– Domen var inte oväntad med tanke på att de släpptes på fri fot för en vecka sen. Vi bedömde att det skulle bli ett frikännande, och det blev också, säger han och fortsätter:

– Jag har pratat med min klient idag och meddelat om domen. Han var naturligtvis glad och lättad, säger Jan-Åke Nyström.