festival

Tuffa år ligger bakom Storsjöyran

1:37 min

Många festivaler slåss för sin överlevnad. Förra året hade Storsjöyran 2000 färre besökare än året innan.

– Fortsätter den utvecklingen krymper festivalen, säger Stefan Kauppi på Storsjöyran.

Ett flertal festivaler har de senaste åren haft det stökigt ekonomiskt. Hultsfredsfestivalen och Arvikafestivalen är två kända exempel. Men även Storsjöyran slåss för sin existens. Förra året hade festivalen 2000 färre besökare jämfört med året innan, och det leder till minskade intäkter.

--Det har varit tufft i fem år. Det dyker upp nya festivaler och det blir mer konkurrens. Vi måste se om våra omkostnader. Fortsätter vi att tappa 2000 besökare per år kommer festivalen att krympa, säger Stefan Kauppi, som är huvdansvarig för festivalen.

Att se om sina omkostander innebär i det här fallet att Storsjöyran har fått hitta nya inkomstkällor och samarbetspartners.

I år har festivalen ett nytt upplägg . Det är två festivalkvällar istället för tre. Och de två senaste kvällarna har evenemanget Klubbland ägt rum. Det är en förfest till Storsjöyran där olika band har spelat runt om i stan.

Enligt Stefan Kauppi har det nya upplägget med färre festivalkvällar ingenting att göra med att det var färre festivalbesökare i fjol än året innan.

--Nej, det har ingenting med det att göra. Det här är ett sätt att utveckla festivalen. Vi vill hitta en ny form, säger han.

Stefan Kauppi är inte orolig inför framtiden. Att det skulle vara en ödesfestival i år vill han inte kännas vid.

--Jag känner inte av en domedagsstämning. Vi är hoppfulla, det känns jättebra, säger han.