Presidenttalet

Evert Ljusberg inför årets presidenttal

6:34 min

Imorgon är det återigen dags för Republiken Jämtlands President, Evert Ljusberg, att hålla sitt tal till folket. P4 Jämtland Morgon tog sig ett snack med honom, så här dagen före hans stora framträdande och vi undrade såklart hur han laddar upp inför det hela.

- Man går omkring och beter sig som någon slags skådespelare. Man går runt och nöter och nöter och försöker att lära sig talet utantill. Till ingen nytta, för när man väl står där så är det en sådan berusande känsla att man glömt allting i alla fall, säger Evert.

Vid midnatt, natten mot söndagen, gör presidenten sin årliga entré. Entréerna inför talet har sett olika ut genom årens lopp och den mest spektakulära entrén torde nog vara då Evert kom inridandes på en enorm elefant.

- Elefanten är den mest spektakulära. Det är den de flesta kommer ihåg och även jag själv. Det var en otrolig upplevelse,  säger Evert.

Evert försöker tillsammans med yrangruppen att komma på nya sätt att göra entré på år efter år.

- Men snart är alla varianter uttömda, säger han.

Presidenten har redan flugit in över publikhavet i en zeppelinare, åkt zipline och ridit in på självaste Storsjöodjuret.

- Det enda som återstår nu är väl att rida in på en älg möjligen. Men det är nog lite svårt. Jag tror inte älgar klarar av 25 000 vrålande människor på torget, menar Evert.

När P4 Morgons Lindha lade fram sitt förslag - att fylla torget med en enorm snöhög som sedan Evert kunde åka skidor på, upp på scenen - nappade presidenten.

- Jajemen! För i republiken Jämtland, här är ingenting omöjligt. Varför inte, bra idè, skrattar han.

Vi försökte även få presidenten att avslöja lite av innehållet ur årets presidenttal.

- Det går ju ut på humanismen, att ta vara på varandra och hjälpa varandra, säger Evert.

För att höra hela intervjun med president Evert klickar du på länken ovan.