Myndighet

Tillväxtverket bränner skattepengar i Åre

1:36 min

Tillväxtverket på två och ett halvt år har lagt nästan sju och en halv miljon kronor på representation och seminarier. Det berättade Dagens Nyheter idag.

I maj hölls deras årliga medarbetardag på Grand Hotel i Stockholm, och med hotell för dom som bor på annan ort, middag, vin, konferencier och inhyrda talare landade hela det kalaset på en miljon.

– Det är nödvändigt för oss att vi får träffas en gång per året när man har mycket interninformation och utbildningsinsatser och det kan man inte säga att det är oviktigt för det är enda gången som myndigheten träffas, säger Christina Lugnet som är generaldirektör på Tillväxtverket.  

Men det är inte bara på medarbetardagen som notan har blivit dyr. Under dom här två och ett halvt år som har undersökts har olika delar av myndigheten varit i länet flera gånger på olika konferenser, och det mest populära resemålet har varit Åre.

I Åre har man, enligt Länstidningen, varit fem gånger och bott på olika hotell och sammanslaget har dessa fem besök kostat skattebetalarna nästan 350 000 kronor.

Det är inte bara mat, vin, logi och hyra av konferenslokal som har kostat. Nej, myndigheten har även låtit skattebetalarna stå för spa-behandlingar, liftkort, show på Wallmans salonger och diverse andra aktiviteter.

– Sen finns det ju olika aktiviteter som kopplas till avdelningar eller enheter. Det kan vara verksamhetsplanering, information och aktiviteter och det är vanligt förekommande på alla myndigheter att man har det.

Men spabehandlingar, vin-och chokladprovningar, skoterturer och sådant, är det verklgien försvarsbart?

– Nej alltså, vi har en representationspolicy och den ska hållas, det finns inget annat alternativ. Vi kan väl säga att det finns någon som avviker från den men det är klart att dom som avviker från den, att det är inte acceptabelt, menar Generaldirektören Christina Lugnet på Tillväxtverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista