samhälle

Ytterligare kritik mot Tillväxtverket

0:40 min

Igår uppdagades det att Tillväxtverket spenderat miljontals kronor på att bo på hotell, gå på spa och åka skoter medan skattebetalarna betalat. Det har upprört många, inte minst den jämtländska riksdagsledamoten Per Åsling.

– Det är offentliga medel, det är skattemedel som hanteras av myndigheten och att då börja tillämpa egna regelverk och egna skatteregler, ja det är anmärkningsvärt. Det här är inte bra och det här skapar också ett misstroende till myndigheten. Ska det förtroendet återupprättas och ska man skapa tilltro, då tror jag att det är angeläget att det görs en opartisk genomgång. Titta på det som har varit men också se till så att det klaras ut ansvarsfördelning, regelverk och befogenheter så att det inte händer igen, säger riksdagsledamoten Per Åsling (c).

Den jämtländska Socialdemokraten och EU-parlamentarikern Jens Nilsson kritiserar Tillväxtverket för att de i hans tycke har skapat en allt för byråkratisk kultur.
- De borde ha mer fokus på tillväxt än på det regelverk de skyddar. De är så ängsliga för att göra fel att de har ett kontrollsystem som gör att folk nästan är rädda för att gå dit med en ansökan. Dels tar det lång tid innan pengarna kommer, dels är det ideliga kontroller, vilket gör det krångligt.

Också på stan var många upprörda över hur myndigheten använt skattepengar. Tillfrågade Östersundsbor tycker att Tillväxtverket bör begränsa sina utgifter och att pengarna de spenderar går till fel saker.