oväder

Kostsamma åskskador ökar i länet

1:43 min

Åskskadorna ökar i länet. Under 2011 hade Länsförsäkringar ett rekordår i antalet skadeanmälningar, vilket leder till höga ersättningskostnader. Det kan vara ett led i klimatförändringarna.

– Jag är jätterädd för åskan, för jag var ute och red en gång när åskan slog ned jättenära oss. Men jag är inte rädd för smällen, det är mest när man ser blixten, säger Hedda Gulliksson från Östersund som har stor respekt för ovädret.

Åskan kan verkligen ställa till med dyra skador när blixten slår ner. Under förra året hade Länsförsäkringar Jämtland ett rekordår med 109 skadeanmälningar i samband med åska, som ställde till med ersättningskostnader på nära fyra miljoner kronor. Vilket kan jämföras med runt 300 000 som mest tidigare år. Länsförsäkringars skadeförebyggare, Jan Larsson, tror det har sina förklaringar.

– Det beror på klimatförändringarna skulle jag säga. Vi ser både stormar, översvämningar och åskskador ökar, säger Larsson.

Kan det ha att göra med att vi har mycket ny teknik i hemmen?

– Nej, det tror jag inte. Det är klart att det kommer in mycket ny teknik i hemmen, och att det blir mer känsligt. Men det stora bekymret är vädret, pekar Larsson på.

De enklaste förebyggandet man kan göra i hemmet är att dra ur kontakter till TV, hushållsmaskiner och annan elektronik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista