Kollektivtrafik

Varannan buss underkänns i länet

Bussåkare i Östersund "Jag bryr mig inte"
1:38 min

Nästan varannan buss i Jämtland och Västernorrland underkänns i besiktningen visar statistik från bilprovningen. Av bussarna som inte har godkänts har fler än var tredje buss så pass allvarliga fel att de tvingas till efterkontroll, och det är nästan flest i hela landet.

Siffrorna verkar däremot inte bekomma bussresenärer vid busstorget i Östersund.

– Det visste jag ingenting om men äh, jag känner mig trygg ändå, säger Magnus Bergström och får medhåll av en annan bussåkare.

– Jag bryr mig inte. Jag har inte dött av att åka buss någon gång, säger Erik Hemå.

"Känner inte igen oss"
Bussresenärerna känner sig för det mesta säkra men statistiken är tydlig. Nästan varannan buss godkänns inte i besiktningen och fler än var tredje måste tillbaka på återkontroll eftersom bristerna varit så allvarliga.

Bussbolagen är förvånade över statistiken som speglar en helt annan bild än den de själva ser.

– Det är klart att vi i Jämtland är under rikssnittet. Samtidigt känner vi inte igen oss alls i statistiken, säger Gustav Jansson som är platschef på stadsbussarna i Östersund.

Bristerna skiljer sig åt
Kontrollerna har visat att det är bromssystemet, brandskyddet och kommunikationssystemet som gör att bussarna inte har gått igenom. Men vad som brister skiljer sig mellan länen.

I Jämtlands län har man bäst bromssystem i hela Sverige medan Västernorrlands län är bland de sämsta i landet. Och medan Västernorrlands län har väldigt bra kommunikation är man sämst i hela landet i Jämtland.

Brandskyddskontrollen dålig
På brandskyddskontrollen ligger både Jämtlands län och Västernorrlands län bland de sämsta där nästan var fjärde buss i länen får anmärkningar.

Men trots statistiken verkar inte bussåkarna vara oroliga. Maja-Li Sten berättar varför hon inte kommer sluta åka buss.

– Bussen är ett sätt för mig att ta mig in till stan och träffa vänner. Den är en stor del av mitt liv, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".