Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Körkort

Långa körprovsköer trots garanti

Trots att trafikverket garanterar körprov för körkort inom två veckor efter det att teoriprovet genomförts så är köerna längre än så nu under sommaren. Det skriver Dagens nyheter. Medelväntetiden för körprov på 32 större orter i landet är närmare 40 dagar. I Östersund får man vänta 36 dagar, enligt Dagens Nyheter

Hur lätt det är att få en tid varierar stort i landet. I Stockholm och Malmö kan man få vänta två månader medan man i Luleå och Kalix får en tid inom en vecka. Och i Östersönd är kötiden en dryg månad.

Missar arbetsmöjligheter
Uppkörning måste ske inom två månader efter det att man gjort teoriprovet annars blir teoriprovet ogiltigt. Därför garanterar trafikverket en tid inom två veckor efter teoriprovet. Men den garantin håller man alltså inte under sommarhalvåret.

– I slutändan är det eleven som drabbas. Många missar arbetsmöjligheter, säger Berit Johansson, ordförande på sveriges trafikskolors riksförbund till DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".