Vy över det tänkta området för vindkraftparken. Foto: Viktor Åsberg
Vindkraft

Gräftåvallen kritiskt mot vindkraftverk

"Det här räknas ju som industri"
4:34 min

Som P4 Jämtland tidigare berättat planeras en ny vindkraftpark med 66 snurror i Dalåsen, vid Gräftåvallen i Oviksfjällen. Planerna upprör många i bygden och många oroar sig för att det här kommer att påverka miljön och turismen negativt.

- Det tragiska i det här är att vi möter ju gäster varje dag som inte har en aning om att det här ska bli av, fast dom har en stuga här. Och det beror ju på att vi inte fått någon information, eller vi har rättare sagt inte blivit kallad till nåt möte säger, Carola Olsson som driver Gräftåvallens fjällgård.

Enligt Carola beskriver Bergs kommun Gräftåvallen som "milsvid utsikt, orörd natur och oerhört fjällnära". Carola menar att denna beskrivning i kombination med vindkraftsnurror inte passa ihop.

- Det är ju ett rekreationsområde för väldigt många människor. Att det plötsligt ska bli en vindkraftsindustri, den kombinationen har jag jätte svårt att förstå, säger Carola.

På söndag klockan 10 har man bjudit in alla ledamöter i Bergs kommunfullmäktige för att få en förklaring till varför man valt att placera vindsnurrorna just i Gräftåvallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".