Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Lantbruk

Ekonomisk kris för mjölkbönderna

Nu slår branschorganisationen Svensk Mjölk larm om den ekonomiska krisen för landets mjölkbönder. Sänkta mjölkpriser och högre kostnander för bland annat foder riskerar att mjölkbönder slås ut och att det inte kommer att finnas nån svensk mjölk kvar.

Organisationen Svensk Mjölk kräver därför att politikerna agerar för bland annat snabbare utbetalningar av EU-stöd och enklare regler så att den svenska mjölkproduktionen kan klara konkurrensen på den europeiska och globala marknaden.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) är medveten om mjölkböndernas problem och håller med branschorganisationen Svensk Mjölk i det mesta.

Han tycker exempelvis att resten av Europa ska ha samma höga krav på djurskydd som de svenska bönderna har att följa. Men att ändra regelverket inom det europeiska jordbruket är en långdragen process.

-Det är inga enkla lösningar, det här. En europeisk djurskyddsstrategi är under utarbetande, men den kommer ju inte att komma den här hösten utan det kommer att ta något år. Det gör det i Europa, så är det bara, säger Eskil Erlandsson.

Men mjölkbönderna går på knäna redan nu. Hur ska de klara sig till dess?

-Vi har ju redan höjt det så kallade vallstödet, vi har sett till att betala ut de EU-ersättningar som finns tidigare än vad som var fallet tidigare, vi har sänkt kostnaderna både för egenföretagare och anställda. Och vi måste fortsätta med detta, för jag tycker det är viktigt att vi har djur i de svenska hagmarkerna. Dessutom är det ju mycket jobb runt det här, säger landsbygdsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".