På de andra orterna där Mittuniversitetet finns erbjuds garanti för alla studenter, och när de blir antagna har ingen betydelse. Foto: Matts Nylander/ Sveriges Radio

Studentbostäder inte en garanti för alla

"det är bra att ha den här gränsen"
1:21 min

Mittuniversitetet i Östersund erbjuder alla studenter bostäder, men garantin gäller inte för dem som är antagna efter den 31 juli. Gränsen infördes för några år sedan när trycket var högt efter bostäder. Men trots att intresset är långt inför hösten, finns den kvar.

– Det är bra att ha den här gränsen, vi måste ha det för att kunna hålla reglerna och det som utlovas. Sedan finns det såklart bostäder som kommer att användas i mån om plats,  säger Tobias Lundberg utredare på utvecklingsenheten på Östersunds kommun.

Inte nog många lägenheter
Förut fanns det ingen gräns, alla som blev antagna till Mittuniversitetet i Östersund hade bostadsgaranti, men ansökningarna ökade och det bidrog till att kommunen var tvungen att hitta en ny lösning. Det fanns inte nog många lägenheter för alla antagna.

– Vi såg att bostäder kanske inte skulle räcka till alla, att det inte fanns någon garanti. Så oavsett om det bara var en kurs, eller en student som kom in senare, så var vi tvunga att sätta en gräns, säger Tobias Lundberg.

Svårt att veta inför hösten
För tillfället finns det fortfarande lägenheter kvar för de studenter som börjar till hösten. Men att i förväg spekulera i hur högt tryck det kommer vara om några veckor, och om lägenheterna kommer att räcker, är svårt att veta. På bostadsförmedlingarna i Östersund som erbjuder studentlägenheter kommer de att hjälpa alla sökande, trots att studenterna inte hör till gruppen som har garanti.

– Vi har jobbat hårt för att hjälpa även dem. Vi har hittat olika lösningar till de allra flesta, säger Bengt Rådman, vd på Östersundshem

Ronja Mårtensson
ronja.martensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".