brott och straff

Fasadklättrartjuven misstänks för 22 grova stölder

Fasadklättraroffer fått målsägarbiträde
1:06 min

Idag inleds rättegången mot den 24-årige man som misstänks vara fasadklättrartjuven. Mannen misstänks för bland annat 22 fall av grov stöld i Östersund och Falun från mitten av april till mitten av juni i år.

Inbrotten har gjorts genom att gärningsmannen klättra uppför husfasader och tagit sig in i lägenheter via balkonger medan de boende låg och sov.

– Det är ett intressant ärende. Det som jag ser som det mest intressanta rent juridiskt är åtalet omfattar händelser där den tilltalade har förnekat brott och där det inte finns någon teknisk konkret bevisning i varje enskilt fall. Men i och med att det är ett så speciellt tillvägagångssätt att göra inbrott via balkonger på det här sättet så kan man sluta sig till att han gjort även de brott han nekat till, säger Mikael Bäckström.

Den 24-årige så kallade fasadklättrartjuven har erkänt tre av de 22 stölder han åtalas för. I de tre fallen har bevisningen helt tydligt varit emot honom. I många av de andra fallen, där mannen nekat till brott, finns inte någon konkret teknisk bevisning. Men i de fallen menar åklagaren Mikael Bäckström att fasadklättringen i sig binder 24-åringen till inbrotten.

– Att han medger att han varit på plats och klättrat på balkonger och fasader styrker självklart att det är han som är gärningsmannen eftersom det är så ett ovanligt sätt att göra inbrott på, säger Mikael Bäckström.

Vid inbrotten stals bland annat smycken, kontanter, datorer och mobiltelefoner. De som drabbades av inbrotten när fasadklättrartjuven for fram i Östersund fick inte någon hjälp efteråt, det har P4 Jämtland tidigare rapporterat.

Då var Bengt, som egentligen heter något annat, mycket missnöjd eftersom han inte fått något målsägarbiträde när fasadklättrartjuven åtalades. Men, inför rättegången så har han fått ett biträde.

– Efter sju mödor och åtta besvär fick jag tag i åklagaren, säger Bengt.

Fasadklättrartjuven tog sig in hemma hos Bengt en natt i maj i år, när Bengt själv låg och sov i rummet intill. Bengt blev i stölden av med kontanter och sin dator.

Efter inbrottet hade han hoppats på att få ett målsägarbiträde utsett till honom för att få hjälp och stöd när han gick vidare i rättsprocessen. Det visade sig vara något som han själv behövde ta initiativ till, och det är Bengt är kritisk till.

Enligt åklagaren Mikael Bäckström är det bara i fall där någon blivit utsatt för våld eller ett fysiskt personangrepp som brottsoffer får ett målsägarbiträde som kan föra deras talan i rättegången.

– Det här gäller ju ett förmögenhetsbrott där man inte gett sig på målsägande rent fysiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".