edsåsdalen

Löparboom i södra Årefjällen

"Löparleden ska bli en turistattraktion"
6:05 min

På lördag är det dags för åttonde upplagan av Fjällmarathon. 500 löpare ska springa 43 kilometer över fjället från Edsåsdalen till Vålådalen i Åre kommun. Banan går i känslig fjällmiljö och det är något som arrangören måste ta hänsyn till.

– Det lämnar spår att 500 personer rör sig på samma sträcka. Nu jobbar vi jättehårt med att förstärka de ställen som är känsliga. Vi har bland annat lagt ut flera kilometer spång. Det som är viktigast är att vi, markägarna och Länsstyrelsen har en dialog och tittar både innan och efter start för att se vilka områden som behöver åtgärdas, säger Ola Bergqvist, vd för Edsåsdalen turism.

Arrangören och byarna har hela tiden kontakt med Länsstyrelsen för att se till att påverkan på marken och fjället blir så liten och så hänsynsfull som möjligt. Dels för naturens skulle, men också för att banan ska kunna bli permanent.

– Vi vill att den ska blir en turistattraktion och något man pratar om, säger Patrik Nordin, tävlingsledare för Fjällmarathon.

Redan nu märks att fler och fler turister kommer till södra Årefjällen för att springa. Fjällmaran har vuxit från runt 190 deltagare för ett par år sedan till att ha slagit i taket på 500 deltagare i år. Inför tävlingen har byarna i södra Årefjällen – Edsåsdalen, Trillevallen, Ottsjö och Vålådalen – börjat samarbeta för att fylla turistbäddarna i området.

– Vi märker att det är fler som kommer hit med tights, löparskor och en lätt ryggsäck och ger sig ut och springer på fjället i stället för att vandra. Det är en väldigt stark trend, säger Ola Bergqvist.

Det finns en stark vilja att utveckla löparturismen i södra Årefjällen, men Fjällmarans Patrik Nordin tycker inte att de får tillräckligt mycket hjälp.

– Det är visioner hit och dit och nästan alla vill satsa på evenemang och träningsturism. Men jag tycker mest att det skrivs om det. Vi som gör handfasta saker stångar oss blodiga, men det verkar nästan omöjligt att få hjälp. Det känns trist att behöva dra hela lasset själv.

Den kritiken är något som Mats Forslund, vd för Jämtland Härjedalen turism, känner igen.

– Jag har viss förståelse för det. Vi jobbar hela tiden med att få loss pengar för att finansiera olika utvecklingsprojekt. Sedan kanske det inte har landat så mycket som vi önskat i södra Årefjällen, säger han.

– Det finns en lång tradition av motionsturism i det här området, det vi ser nu är en ny målgrupp som söker sig ut. Men det gäller att vi jobbar med den, det finns konkurrens.

Sara Rönnberg
sara.ronnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".