Länstrafiken Jämtland. Foto Staffan Andersson
Lyssnartips

Stressig miljö för ungdomar när bussar tas bort

"Det kommer bli ännu stressigare för barnen"
1:20 min

Nu blir det intensivare skoldagar för eleverna i Gällö. I höst kommer rasterna att kortas ner, och håltimmarna kommer att tas bort.

 Det beror bland annat på färre bussturer, och att man måste anpassa schemat efter den nya tidtabellen, så barnen hinner hem.

Maria Bergmans dotter ska börja i sjuan och hon oroars sig över hur det kommer påverka hennes dotter.

--Det kommer ju att bli ännu stressigare för de här stora barnen, och dom har det redan stressigt som det är. Nu kommer det att bli ännu stressigare med den här lösningen som de har kommit på, säger hon. Frågan är om de kommer inte att hinna mellan lektionerna.

Hur känns det som förälder?

--För mig känns det hemskt. Jag vill ju att mitt barn ska orka gå i skolan, berättar Maria.

Ja det blir intensiva skoldagar för Gällös högstadieeelever i höst. Nu kommer barnens raster att kortas ner och håltimmarna kommer även att tas bort.

Det beror på att Bräcke kommun vill att både yngre och äldre eleverna ska åka samma bussturer tillåfrån skolan. Dels för att minska kostnader, men också för att länstrafiken drar in flera bussturer som går förbi Gällö. Då måste man anpassa skolschemat efter tidtabellen för att eleverna ska hinna med bussen.

Föräldrar oroas över att barnen ska bli stressade över schemat, men Skolchefen Catharina Julin håller inte med.

--Jag själv har haft lite svårt att förstå de starka reaktionerna som har kommit eftersom vi har provat det så många år på andra ställen i kommunen, säger Catharina. Men det är klart att det blir ju förändringar och vi får väl se. Man kan hantera dom på olika sätt ändå och det kommer säkert att bli bra i det långa  loppet när man har provat på det, och att man inte vill gå tillbaka till det gamla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".