Emelie Moe kör som ensam tjej Clio Cup JTCC på hemmaplan till helgen. Foto: Lindha Olofsson/Sveriges Radio
Motorsport

Östersundstjejen Emelie Moe gör racingdebut

"Det blir en form av adrenalinkick"
8:53 min

20-åriga Emelie Moe från Östersund gör till helgen racingdebut när STCC-touren kommer till länet. Emelie tävlar vanligtvis i karting, men kommer imorgon att tävla i Clio Cup - som kan ses som en plantskola för unga racingtalanger.

Emelie kör vanligtvis karting (gokart) och fick för bara några dagar sedan en förfrågan från STCC om hon ville vara med och köra Clio Cup till helgen. Emelie blev jätte glad och berättar att hon tycker det ska bli jätte spännande eftersom allting är helt nytt och väldigt långt ifrån karting.

- Det är jätte kul att jag ens fått chansen att vara med, säger Emelie.

Samtidigt som hon är glad över att hon ska få vara med och köra är hon väldigt nervös, men på ett bra sätt menar hon.

- Jag brukar alltid kunna vara lite nervös inför, men bara jag får sätta mig i stolen, bakom ratten, då brukar det kunna släppa, säger hon.

Motorsporten är en mansdominerad sport och helgens tävlingar är inget undantag. Emelie ser ut att vara ensam tjej på startlinjen inför fredagens kval, men hon är van att köra mot killar och ser inte det som något problem. 

- Att vara tjej i det här är svårt ibland, men det är samtidigt lite kul att knäppa killarna på näsan, säger hon.

Emelie har inga större placeringsförhoppningar inför helgens tävling, utan ser det hela som ett ypperligt tillfälle till att lära sig inför framtiden.

Clio Cup JTCC en ungdomsklass som ska fungera som plantskola för racingtalanger. Bilarna har prestanda som inte ligger långt efter STCC-bilarna i huvudklassen. Därmed blir hoppet upp till de stora klasserna inom motorsporten inte så stort ur ett fartmässigt perspektiv. Bilarna har lite drygt 200 hästkrafter under huven och är ombyggda från vanliga personbilar till renodlade racebilar. De körs på milöanpassad alkylatbensin.

På fredag 15.10 sätter sig Emelie i sin bil och inleder testkörningen ute på racingbanan som byggts upp på Åre/Östersund flygplats. 18.15 inleds sedan kvalen i Clio Cup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".