Tävlingsledaren Mattias Swelander glädjs åt att allt fler motionärer vill delta i Tour Of Jamtland. Foto: Lindha Olofsson/Sveriges Radio
Cykel

Fler motionärer cyklar Tour Of Jamtland

"Vi ser en klar ökning från när vi började"
7:20 min

På onsdag rullar den tredje upplagan av cykeltävlingen Tour Of Jamtland igång. Trots att man tappat något gällande deltagare på elitsidan kan man se en ökning gällande antalet deltagare i motionärsklassen, vilket glädjer arrangörerna.

- Det är glädjande att det är så många som håller på och cyklar, säger tävlingsledaren Mattias Swelander.

Tour Of Jamtland består av en prolog och tre etapplopp. En prolog är något som man oftast inleder ett etapplopp med för att egentligen få till en resultatlista. Prologen sätter en ledare på papper, förklarar Mattias.

- Man kör en och en mot klockan och den som har snabbast tid står som dagens segrare och leder då etapploppet när man börjar med etapperna, berättar Mattias.

Det är tredje året som cykeltävlingen genomförs och inför årets upplaga har man valt att inte ingå i Svenska Cupen som man tidigare gjort. Att man inte längre ingår i Svensk Cupen gynnar tävlingen menar Mattias.  

- Det blir ett hårdare race. Man kör för sammandraget i vår tävling istället för att bevaka Svenska Cupen, som det lätt blir för de svenska lagen, menar Mattias.

Tävlingen inleds på onsdag med en prolog mitt i centrala Östersund. På torsdag cyklar man sträckan Östersund-Vemdalen (151km) som sedan följs upp av den andra etappen mellan Vemdalen-Åre (194 km). Avslutningsvis trampar man 214 km mellan Trondheim-Åre där man går i mål under lördagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".