Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Lyssnartips

Anställda utan lön sedan februari

Henning Nergaard: ”Vi har gått miste om 150 000”
1:49 min

Det är ett allt vanligare problem att arbetsgivare som inte kan betala ut löner håller sig gömda för att undvika konkurs. Det säger Dan Holke, chefsjurist för LO-TCO Rättsskydd. Vid ett företag i länet har de anställda inte fått lön på ett halvår.

Henning Nergaard och de andra som jobbar på företaget Åre snickerifabrik i Östersund AB har haft ett tufft halvår utan pengar. De har inte fått någon lön sedan i februari och ägarna till snickeriföretaget går inte att få tag på.

– Vi har gått miste om 150 000 kronor. Sommaren har varit förstörd. För min del har jag i stort sett varit inne hela tiden, jag har inte kunnat göra någonting, säger Henning Nergaard.

Henning och de andra som jobbar på snickeriet vände sig till facket för skogs, trä och grafisk bransch (GS) när de inte fick ut sina löner i mars. De i sin tur lämnade över ärendet till LO-TCO Rättsskydd som driver knivigare ärenden åt fackförbunden. För att Henning och hans kollegor ska få några pengar krävs att företaget sätts i konkurs. Men för att det ska vara möjligt behöver företagets ägare ha delgivits en fordran på obetalda löner. Den delgivningen har inte kunnat levereras på flera månader eftersom de inte fått tag på ägarna, och då gäller inte heller den statliga lönegarantin. Under tiden går alltså de anställda utan pengar.

Dan Holke är chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd och säger att det här beteendet från arbetsgivare blir allt vanligare.

– Det finns ingen statistik på det men vår känsla är att det har ökat i omfattning, säger han.

Varför vill man som arbetsgivare komma undan en konkursansökan?

– Troligen har man något intresse av att skjuta upp konkursen så att man hinner tömma bolaget på alla tillgångar, säger Dan Holke.

Vi har sökt snickeriföretaget för en kommentar, men inte lyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".