Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vindkraft

Skillda åsikter om vindkraftsplaner i Gräftåvallen

Karin Paulsson: ”Kan tyckas vara motsägelsefullt”
1:41 min
1 av 2
Vy över det tänkta området för vindkraftparken. Foto: Viktor Åsberg
2 av 2
Karin Paulsson (S). Foto: P4 Jämtland

I söndags var det möte i Gräftåvallen om Triventus starkt ifrågasatta planer på att bygga en stor vindkraftverkspark i Dalåsen i Bergs kommun, bara några kilometer från turistanläggningen. Till mötet kom runt 200 stugägare, heltidsboende och företagare för att fråga politiker varför de föreslagit marken som ett ställe att sätta upp vindkraftverk.

– Vi har en översiktsplan för vindkraft som gäller hela kommunen och i den planen så finns det åtta områden utpekat i kommunen där man kan tänka sig att ha vindkraft, berättar Karin Paulsson (S), kommunalråd i Bergs kommun.

Vad är det som gör att det här området är möjligt för vindkraft från kommunens sida?

– Vi har vindkartering där man kan se vart det blåser men sedan har vi också försökt att ta sådana här där det gäller riksintressen och rennäringen och dom olika sakerna som påverkar om man får sätta ut vindkraft eller inte i akt. Det är därför större delen i kommunen inte möjlig för vindkraft, utan det är ju de här åtta områdena som nu är utpekade, säger Karin Paulsson.

Men området i Dalåsen som kommunen har förslagit som möjligt för vindkraft har faktiskt riksintressen. Oviksfjällens fäbodområde är av riksintresse för kulturmiljövård, och halva området där vindkraftverksparken är planerat att ligga på fäbodområdet.

Det andra området som den planerade vindkraftverksparken ligger på är Gräftåvallen som är av riksintresse på grund av sin turism. I Bergs kommuns översiktsplanering för Gräftåvallen från 2010 står det på flera ställen att ingen vindkraft bör tillåtas utanför planområdet eftersom det inte bedöms förenligt med turismen.

– Ja det kan ju tyckas motsägelsefullt men när vi tittade på översiktsplanen för vindkraft, var det ett intresse i hela kommunen att vi kunnat tänka oss vindkraft och då kom det där området med. Men det är ändå ingenting som säger att det kommer att bli en vindkraftspark där uppe, avslutar hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".