Det har varit få inbrott i länet hittills i år. Foto Scanpix
brott

Ny polissatsning har halverat inbrotten

Per Thelin: ”Inte så kul att ha polisen i hasorna”
1:06 min

Inbrotten i fritidshus och villor har minskat drastiskt sedan förra året. I norrlandslänen har de nästan halverats. Per Thelin är förundersökningsledare vid polisen i Östersund och han säger att minskningen har att göra med en av polisens nya satsningar.

– Svensk polis har gjort en satsning på mängd- och seriebrott, och den satsningen har gjort att vi på et tidigt stadium kan förhindra inbrott, säger förundersökningsledaren Per Thelin.

Inbrotten har minskat ordentligt i år jämfört med förra året. I Jämtlands län har inbrotten i villor och fritidshus nästan halverats och i Västerbottens län har det minskat med ungefär en tredjedel.

Den nationella satsningen som polisen gjort är en speciell styrka som ska jobba med serie-och mängdbrott där varje län har tagit ut medarbetare som på kort varsel ska kunna jobba i angränsande län.

Inbrottstjuvarna är utöver dom lokala aktörerna internationella och då vanligtvis från öststaterna.

– Om det kommer in folk via Stockholm så rapporteras det i hela linan och då kan man följa efter de här personerna. För dem blir det inte så roligt att hela tiden ha polisen i hasorna, säger förundersökningsledaren Per Thelin.

Inbrottsstatistik

Villainbrott under perioden jan-aug
2012: 25 st
2011: 65 st  
2010: 31 st  

Inbrott i fritidshus under perioden jan-aug
2012: 50 st
2011: 78 st
2010: 148 st

Källa: RAR - Polisens anmälningssystem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".