Arkivbild: Bertil Ericson/ Scanpix
Vård

Multisjuka får dålig hjälp

Få äldre och multisjuka får det stöd de har rätt till enligt lagen. Sedan två år tillbaka har patienter som behöver vård från flera delar av vården rätt till en kontaktperson som samordnar vården, men få landsting erbjuder den hjälpen, visar Socialstyrelsens utvärdering.

-- Patienter som har flera sjukdomar samtidigt och har svårt att klara sig själva måste ofta ha kontakt med många olika vårdgivare. Att de får hjälp med att hålla ihop vården kan vara avgörande för deras säkerhet och trygghet, säger Thomas Malm som är utredare på Socialstyrelsen.

Utvärderingen visar att många verksamheter, däribland Jämtlands landsting, inte har rutiner för hur den nya bestämmelsen ska fungera i praktiken.

-- Lagändringen är fortfarande ganska ny, men med tanke på hur stor gruppen äldre och multisjuka är borde fler ha behövt hjälp med att samordna sin vård, säger Thomas Malm.

Få begär fast vårdkontakt
Socialstyrelsens uppföljning visar att det är ovanligt att patienter själva begär att få en fast kontakt inom vården. I Jämtland har personalen informerats om lagändringen och fått utbildning men information har inte gått ut till allmänheten.

– Det är säkert en av anledningarna till att få själva begär att få stöd, här skulle landstinget kunna göra ett bättre jobb, säger Thomas Malm.

Av de undersökta kommunerna har drygt 30 procent haft någon patient med fast vårdkontakt inom hemsjukvården. Motsvarande siffra för de undersökta vårdcentralerna är knappt 40 procent. Vårdpersonal och intresseorganisationer som har medverkat i utvärderingen är generellt mycket positiva till lagändringen. Samtidigt tyder resultaten på att många vårdgivare inte har lyckats omsätta bestämmelsen i praktiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".