Kommunerna bör ta över ansvaret för insamlingen av förpacknings- och tidningsavfall, menar regeringens avfallsutredare. Syftet är att man ska kunna bli av med sitt avfall i närheten av där man bor. Foto: Oskar Pierrou
Sopsortering

Lättare att återvinna om kommunerna får ansvaret

Ola Skarin: ”Det ska vara nära och enkelt, det är grejen”
1:40 min

Renhållningschefen i Östersund drömmer om fler återvinningsstationer som ska vara närmare hemmen, och när regeringen i höst väntas föreslå att kommunerna tar över ansvaret för inlämningen av tidnings- och förpackningsavfall kan det bli verklighet.

Med stor sannolikhet kommer regeringens avfallsutredning säga att kommunerna bör ta över ansvaret för tidningsavfall och förpackningsavfall framöver. Som det är idag ansvarar de som säljer förpackningar och tidningar för att det hämtas in igen, och det är de som bestämmer vilka återvinningsstationer som ska finnas och hur många. Det gör att kommunen inte själv har makten över hur många återvinningsstationer som finns. Men med regeringens väntade förslag ska det bli ändring.

– Om kommunen får ansvar för allt avfall som uppstår i hushållet så kan man planera och göra det mer tillgängligt för våra medborgare att sortera och göra rätt med soporna. Nyckeln till det hela är ju tillgänglighet, man ska ha nära till att göra sig av med det och det ska vara enkelt, säger Ola Skarin som är renhållningschef i Östersunds kommun.

Dåliga på sortering
Ola Skarin pratar också om att vi är dåliga på att sortera våra sopor på rätt sätt, men att det ofta beror på att det är för krångligt och för långt avstånd till återvinningsstationerna. Det håller också Solveig Bohlin med om. Vi träffar henne på en sopstation med ett knippe tidningar.

– För äldre människor är det svårt att sortera, de har kanske inget transportmedel och då är det ju svårt. Tidningar blir det ju mycket av om man ska gå med dem, och man kanske har en rullator att dra dem i,  säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".