Johan Tegnhed, chef i Jämtland.
Arbetsmarknad

Arbetslösheten minskar i länet

Johan Tegnhed: ”Småföretagen har klarat den vikande konjunkturen”
5:48 min

Arbetslösheten i länet minskade med 0,7 procentenheter i juli jämfört med samma månad förra året, det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Jämtland och Norrbotten är de ända länen som har positiv utveckling.

Arbetslösheten har sjunkit i alla länets kommuner, förutom i Berg och Härjedalen. I slutet av juli var sammanlagt 5 223 personer i länet arbetslösa, det vill säga 8,3 procent av den arbetsföra befolkningen i Jämtlands län mellan 16-64 år. I Ragunda kommun går flest utan arbete, där är arbetslösheten 11,7 procent. Lägst arbetslöshet är det i Åre kommun, där 5,8 procent är utan arbete.

Det här är glädjande besked för Johan Tegnhed, chef på Arbetsförmedlingen i Jämtland.

– Vi har många småföretag och nu visar det sig att de inte är lika konjunkturkänsliga som vi har befarat tidigare, och det här företagen vittnar om en viss optimism. Man tror på framtiden, det kommer att komma gäster till vårt län och det kommer att komma ordrar som vi ska tillverka och skeppa iväg från vårt län, säger Johan Tegnhed.

Turismen är viktig för länet, men Johan Tegnhed säger att de ser att alla branscher har gått bra under den här perioden.

Vilka är det som kommit ut i jobb?

– Den största omsättningen till jobb just nu är de som precis har lämnat arbetsmarknaden, som bara har varit borta ett par månader eller ett halvår, de har haft lättast att komma tillbaka medan de som varit borta över ett år har svårare att ta sig tillbaka, den stocken är ganska konstant, säger Johan Tegnhed.

I riket som helhet steg arbetslösheten något i juli.

Arbetslöshet

Totalt inskrivna arbetslösa i juli 2012 som andel (%)

Ragunda: 11,7% (-0,1)
Bräcke: 11,3% (-1,6)
Strömsund: 10,1% (-1,4)
Berg: 8,6% (+0,6)
Östersund: 8,4% (-1,0)
Härjedalen: 7,7% (+0,8)
Krokom: 6,0% (-0,2)
Åre: 5,8% (-0,4)
Jämtlands län: 8,3% (-0,7)
Riket: 8,1% (+ 0,1)

Källa: Arbetsförmedlingen

Fakta om statistiken

Andelen öppet arbetslösa och/eller deltagare i program med aktivitetsstöd anges i förhållande till en registerbaserad arbetskraft. Tidigare har andelen angetts i förhållande till befolkningen 16-64 år. Detta förändrar nivån på andelen arbetslösa.

Definitionen av öppet arbetslösa är arbetssökande som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen, är utan arbete, aktivt söker och omgående kan tillträda ett arbete och som inte deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

I statistiken redovisas nu också antalet personer med långa tider utan arbete, arbetssökande som varit utan arbete i mer än 6, 12 respektive 24 månader.

Fakta: Arbetsförmedlingen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".