Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Trafik

Östersund ska bli cykelvänligare

Både i Jämtlands och Västernorrlands län satsas det nu lite extra på de cyklande trafikanterna. Kombinerade övergångsställen och cykelöverfarter målas och skyltar sätts upp. Målet är att de ska finnas längst med stadens huvudcykelnät och det är ett steg i att bli en cykelvänligare kommun.

Det är vita fyrkanter som kantar övergångsställena som markerar att det är en kombinerad gång- och cykelöverfart. Madeleine Blom som är projektingenjör vid stadsbyggnadskontoret i Sundsvall berättar om reglerna som bilisterna nu får vänja sig vid.

– I en korsning eller när du kör ut ur en rondell och du och du så att säga efter korsningen eller utfarten ur rondellen passerar en cykelöverfart - då ska man sänka hastigheten och släppa fram cyklande, säger hon.

Till hösten kommer skyltar sättas upp för att uppmärksamma bilister på korsande cykeltrafik. Och i Östersund blandas både upphöjda och oupphöjda cykelöverfarter. Petter Björnsson som är cykelsamordnar vid Östersunds kommun berättar att blandningen kan skapa förvirring och att man nu ser över den.

– Enhetligheten kunde ju lämna mer att önska. Vi håller på att se över olika lösningar. Vi jobbar just nu med en revidering av Östersunds cykelprogram för att göra det tydligare och säkrare, berättar han.

Sofia Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".