1 av 2
Foto: Martin Hanberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Håkan Toresson. Foto: Marcus Frånberg
Jordbruk

Före detta mjölkbonde kräver ansvar och pengar

Håkan Toresson: ”Ska vi ha ett svenskt jordbruk så måste någon reagera”
7:26 min

Det är tuffa tider för mjölkbönderna i länet och flera har tvingats lägga ner sin mjölkproduktion på grund av ekonomin. Även om konsumenterna skulle vara villiga att betala mer för mjölken så är det inte säkert att det räcker för att rädda kvar mjölkbönderna i länet. Det menar före detta mjökbonden Håkan Toresson, som lämnat in sin kritik till regeringen.

– Alla pratar väldigt mycket om att de vill ha ett svenskt jordbruk, men ingen gör något i praktiken utan det är bara luft. Här sitter en massa bönder med räkningar som de inte kan betala, de riskerar att gå omkull och det ganska kvickt, och då måste det ligga i landets intresse att se till att vi har livsmedel, och det är det som våra politiker är satta att styra och ansvara för. Vi måste ha livsmedel och då måste bönderna få pengar från staten, menar Håkan Toresson.

Idag måste bönerna ha mellan 3-6 olika företag, inklusive mjölkproduktionen, för att ha råd att bo kvar på sina gårdar och hålla igång produktionen, menar Håkan Toresson. Efter 24 år som mjölbonde tvingades han lägga ner sin produktion.

– Jag försökte att leva på bara mjölk för vi hade inget att välja på, men det gick inte till slut, berättar han.

Nu har han skickat några kritiska frågor till regeringen och hoppas få svar på om de vill ha ett svenska jordbruk, och hur de då har tänkt att hjälpa bönderna.

Ronja Mårtensson



Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".