Att tvätta händerna är ett enkelt sätt att skydda sig från magsjuka. Foto Fredrik Sandberg/Scanpix
vård

Magsjuka sprids trots kampanjer om hygien

Varje år blir omkring 100 personer i länet magsjuka av så kallade Campylobakter, det vill säga bakterier från människor eller djurs avföring.

– Det vanligaste är att man smittas via vatten eller Livsmedel, säger smittskyddssköterska Maria Omberg.

Campylobakter smittar inte mellan människor som virus men däremot sprids bakterien mellan personerna om man inte är noga med att tvätta händerna.

Trots flera kampanjer om betydelsen av god handhygien så minskar inte antalet smittade.

– Vad det beror på har jag ingen aning om, det borde vara den naturligaste sak i världen för alla att tvätta händerna noga, säger Maria Omberg

För att undvika att drabbas av bakterien är det, enligt smittskyddssköterska Maria Omberg, absolut viktigast att tvätta händerna vid måltider och matlagning.

Enligt en sammanställning som Världshälsoorganisationen WHO gjort är god handhygien den enskilt viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning.

Infektioner som uppstår i samband med vård och behandling drabbar miljontals människor varje år i hela världen.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting och Smittskyddsinstitutet drabbas nästan var tionde patient på sjukhus av en vårdrelaterad infektion (VRI), den vanligaste smittvägen är via personalens händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".