-- Alkoholen är ett jätteproblem, säger PO Bylund, forskare vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Västerbottens län

Ofta onyktra förare vid fyrhjulingsolyckor

Alkohol ofta inbland i olyckor med fyrhjulingar
2:25 min

Varje år omkommer i snitt 7 till 8 personer i olyckor med fyrhjulingar i Sverige. Allt för ofta är det onyktra förare inblandade.

--  Alkoholen är ett jätteproblem, säger PO Bylund, forskare vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Senast i helgen skadades en man i länet under en färd på fyrhjuling och det senaste dödsfallet i Sverige inträffade under midsommarhelgen.

De flesta olyckor inträffar på fitiden oftast under helgen och är därför inte något stort arbetsskadeproblem, säger PO Bylund.

Samtidigt som döds och skadeantalet i samband med fyrhjuling varit konstant det senaste åren efter en kraftig ökning 2006 pågår också förebyggande arbete, berättar PO Bylund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".