Fjällmaran i Åre har blivit riktigt populär, efter bara två timmar tog platserna slut till 2013 års fjällmara. Foto: David Erixon
Löpning

Extrem fjällmara redan fullbokad

Det är ett rekordstort intresse för att springa marathon i fjällen. 800 platser till nästa års tävling tog slut på två timmar.

Hade du tänkt att utmana dig själv med att springa fjällmaran nästa år? Då är du sent ute, de 800 startplatserna till nästa års mara tog slut på två timmar när platserna till 2013 års lopp släpptes idag.

– Det är otroligt kul att så många vill springa och fascinerande att så många vill anta en sån extrem utmaning som fjällmaran är, säger arrangören Patrik Nordin.

Loppet går i södra Årefjällen, från Edsåsdalen till Vålådalen är 43 kilometer och 1800 höjdmeter i tuff terräng.

Arrangören Patrik Nordin vill nu jobba för att få hit fler utländska löpare.

– Fjällmaran är ett av världens tuffaste maratonlopp, vi ska nu försöka få hit några av maratonprofilerna från alperna och drömmen vore att få hit spanjoren Kilian Jornet, säger Patrik Nordin.

Deltagarutvecklingen har varit stigande från starten för nio år sedan med 60 personer till 2012 års 471 fullföljande löpare på den långa banan.

Banrekorden sattes i år och ligger på 3.39,39 för herrar och 4.19,48 för damer.

De 500 platser som fanns till årets upplaga av loppet såldes slut på 10 dagar förra hösten, i dag tog det alltså omkring två timmar innan platserna tog slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".