Utredningen, som Ekot tagit del av, föreslår att bostadstaxeringen i framtiden räknas utifrån hur många kvadratmeter boendeytan i villan, fritidshuset eller lägenheten är. Foto: Ove Molin
Fastigheter

Taxeringsvärdet kan slopas med nytt förslag

Husägaren Petra Svensson: ”Det bli ungefär 1300 kronor mer per år för oss”
2:25 min

Taxeringsvärdet försvinner och istället ska boytan avgöra hur hög fastighetsskatten blir. Det föreslår en ny utredning, erfar Ekot. Förslaget innebär höjd avgift för dem som bor stort, och sänkt för dem som bor litet.

Om förslaget går igenom handlar det om ett rejäl förändring av hur skatten på bostäder ska tas in från och med 2015. Utredningen, som Ekot tagit del av, föreslår att bostadstaxeringen i framtiden räknas utifrån hur många kvadratmeter boendeytan i villan, fritidshuset eller lägenheten är. Dagens modell med taxeringsvärden slopas helt.

Utredningen föreslår också, att landet delas in i tre zoner. Dyrast blir fastighetsavgiften i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö, något lägre i de så kallade mellankommunerna och lägst i glesbygd.

I exempelvis Strömsund och Ragunda kan det betyda att fastighetsskatten kan komma att fördubblas.

Vinnare blir enligt förslaget studentrum. Fastighetsavgiften är i dag lika stor för ett studentrum på runt tio kvadratmeter i korridor med delat kök i Umeå, som fastighetsavgiften är för en våning på Strandvägen i Stockholm.

Förlorare blir då till exempel boende i storstadslägenheter, där gränsen för höjd avgift jämfört med i dag går vid en boyta på 70 kvadrat. Andra förlorare är alla småhusägare med stor boyta, såväl i glesbygd som storstad.

Ekot/P4 Jämtland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".