Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Integrationssamordnarna i länets kommuner träffades på torsdagen för att uppdatera sig om läget när det gäller den ökande strömmen av asylsökande och för att diskutera hur länet kan hjälpa till. Foto: Jessica Brander
Ny myndighet

Migrationsverket till Östersund

Migrationsverket öppnar kontor
1:52 min

Migrationsverket är på väg att öppna kontor i Östersund. Anledningen är den kraftigt ökande strömmen av asylsökande från framförallt Syrien, Afghanistan och Somalia och det råder stor brist på bostäder till de nyanlända.

I Jämtland finns en del lediga lägenheter och Migrationsverket hoppas på samarbete med länets kommuner.

– Vi är inne i initialskedet och vad vi öppnar med är ett kontor i Östersund på plats om vi får igång avtal och inflyttning av asylsökande, säger Per Florell som jobbar med mottagningsfrågor vid Migrationsverket.

Migrationsverket planerar att öppna kontoret i oktober och håller på att titta på lokaler i centrala Östersund. Ett tiotal personer som redan jobbar inom Migrationsverket idag ska placeras i Östersund för att hjälpa och stötta både de asylsökande och kommunerna.

För få kommuner vill ta emot

Behovet av bostäder, till framförallt barnfamiljer, är stort men enligt Migrationsverket är det för få kommuner som vill ta emot asylsökande.

I Jämtland har hittills Härjedalen, Strömsund, Krokom och Ragunda kommuner sagt att de kan ha lägenheter att hyra ut och de ska fortsätta diskussionen med Migrationsverket. Kicki Fredriksson jobbar med integrationsfrågor i Ragunda kommun och enligt henne handlar det inte om ovilja från kommunernas sida.

– Det är klart att vi vill ta emot och hjälpa till men vi har en del utmaningar om vi ska ta emot asylsökande. Det är bostäderna, vi har ju faktiskt färre bostäder som är lediga jämfört med vad vi hade förut, och det är skolan och kommunikationer är ett annat problem. Våra bostäder ligger inte samlade i bostadsområden som de gör i stora städer utan vi har ju det här problemet med kommunikationer och det behöver fungera om vi sak ta emot människor, säger Kicki Fredriksson.

I och med att det handlar om många barnfamiljer följer också en ökad efterfrågan på skola, barnomsorg och vård. Kommunerna får ersättning för detta men det löser inte frågan om brist på skollokaler och utbildad personal.

– Vi har ganska trångt i skolan i dag och det kan också vara svårt att få tag på pedagogisk personal, det kan vi behöva hjälp med, säger Kicki Fredriksson.

Migrationsverket har behov av minst 2000 platser runt om i hela landet och man hoppas att Jämtland kan ta emot 400-500 av dem men så många är det tveksamt om länet klarar av till en början.

– En grov uppskattning enligt den inventering som vi gjorde i våras så handlar det kanske om ett hundratal men hur det kan se ut i framtiden kan jag inte svara på, säger Mia Krylen integrationssamordnare vid Länsstyrelsen.

Fler flyktingar än väntat

Migrationsverket höjer prognosen för antalet nya asylsökande från 34 000 till 38 000 i år, och från 33 000 till 41 000 nästa år. Den förväntade ökningen, som domineras av asylsökande från Syrien, Afghanistan och Somalia (anhöriginvandring), ställer nya krav på hela systemet för mottagande, bosättning, etableringsinsatser och kommunala åtgärder.

Av de asylsökande som kommer till Sverige så får i genomsnitt 30 procent uppehållstillstånd men det beror på vilket land de asylsökande kommer ifrån. (Det är skillnad på asylsökande och flyktingar, förenklat kan man säga att asylsökande är den som väntar på uppehållstillstånd och flykting är den som fått uppehållstillstånd.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".