1 av 3
Efter dödsolyckan i Lillhärdal diskuteras det om buskörning i Härjedalen. Maria Nordqvist som är med i gruppen Lugn och ro, ser buskörningen som ett stort problem och vill få bukt på det. Foto: Sara Rönnberg
2 av 3
Håkan Andersson, polischef Sveg. Foto: Sara Rönnberg
3 av 3
Foto: Sara Rönnberg
Dödsolyckan

Buskörning hett ämne i Härjedalen

Polisen: ”Förstår folks frustration”
1:41 min

Efter dödsolyckan i Lillhärdal diskuteras buskörning i Härjedalen. Maria Nordqvist från gruppen Lugn och ro, som arbetar mot den vårdslösa körningen, vill att polisen får bukt på problemet.
– De borde synas ute mer, säger hon. 

Det var i tisdags som en i man 20-års åldern med sin motorkross körde på en flicka så illa att hon avled.  I Lillhärdaloch Sveg pratas det om att det är buskörning som ligger bakom olyckan.  Att det skulle handla om buskörning i det här fallet går inte att säga just nu.  

Polisen håller på att utreda händelsen.  Det polisen vet är att mannen körde utan körkort.

Diskussionen kring buskörning har under lång tid varit ett hett samtalsämne i Härjedalen, och det är något som P4 Jämtland har rapporterat om tidigare.

– Polisen borde synas ute mer. Så for de är ute förekommer det ingen buskörning, säger Maria Nordqvist.

"Gör väldigt mycket"
Håkan Andersson är polischef i Härjedalen, och han förstår folks frustration.

– Men vi gör väldigt mycket för att få bukt på det här. Problemet är att det inte spelar någon roll hur många gånger vi bötfäller de här människorna som håller med buskörning. De har bestämt sig för att de står utanför lagen. Vi inom polisen måste tillsammans med andra aktörer i samhället få dessa människorna att ändra sina attityder, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".