1 av 2
Emma Lööf tycker att det är dåligt att antalet resor med färdtjänst är begränsade.
2 av 2
”Du har rätt till färdtjänst, då ska det banne mig vara så att du har rätt att åka till apoteket utan att behöva ansöka om extra resor”, säger Lars Oskarsson, ordförande i Handikapssamverkan i Jämtlands län. Foto: Billy Abraha
Färdtjänst

För få resor med färdtjänst

Östersunds kommun: ”Tråkigt att de upplever det som en begränsning”
1:21 min

I Östersund får en person som använder sig av färdtjänst bara åka 13 privatresor tur och rutor per månad. Det begränsar det sociala livet, tycker funktionshindrade Emma Lööf.

– Jag blir isolerad, säger hon.

År 2010 ändrades reglerna för färdtjänst i Östersunds kommun. Innan var det fritt att åka hur många privatresor som helst per månad, men idag är det bara 13 resor tur och retur som gäller.

Anledningen till att kommunen gjorde om systemet var för att spara pengar. Emma Lööf, som åker färdtjänst, tycker att det var bättre förr.

– Idag är jag beroende av att min man kan skjutsa mig. Som det ser ut nu blir det sociala livet fattigare, säger hon.

"Det är tråkigt"
Mona Modin Tjulin, ordförande för Miljö- och samhällsnämnden, beklagar att folk känner sig isolerade och hon säger att alla som har färdtjänst har rätt att ansöka om fler resor om de inte räcker.

– Det är tråkigt att de upplever det som en begränsning men jag hoppas att de har ansökt, säger hon.

En principsak
Men att en person överhuvudtaget ska behöva ansöka om fler resor för att få använda sig av färdtjänsten är fel, tycker Lars Oskarsson, som är Handikapssamverkans ordförande i Jämtlands län. Han ser det här som en principsak.

– Du har rätt till färdtjänst, då ska det banne mig vara så att du har rätt att åka till apoteket utan att behöva ansöka om extra resor, säger Lars Oskarsson och fortsätter:

– Om man ska tillåta funktionshindrade att ha ett socialt liv så är det här systemet uppåt väggarna fel.

Inte ändra tillbaka
Mona Modin Tjulin säger att det just nu inte finns en plan att ändra tillbaka till det gamla systemet då det inte fanns en begräsning i antalet resor.

– Om vi tar bort begräsningen är risken stor att vi måste höja priset för att åka färdtjänst, och det vill vi inte göra, säger hon.

”Du har rätt till färdtjänst, då ska det banne mig vara så att du har rätt att åka till apoteket utan att behöva ansöka om extra resor”, säger Lars Oskarsson, ordförande i Handikapssamverkan i Jämtlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".