Att drabbas av hårlöss kan bli en dyr historia

"De nya medlen kväver både lössen och äggen"
1:18 min

Varje år säljs lusmedel för tiotals miljoner kronor och de nya, tekniska preparaten som apoteken numera rekomenderar, är dyrare än de gamla.

– Nu är det ju de här medlen som kväver lössen som innehåller oljor som gör att de kvävs. Sen har de ju kommit de här medlen som kväver både lössen och äggen och med de behöver man bara behandla med en gång med, berättar Lena Öhlund som är apotekschef i Härnösand. 

De äldre lusmedlen som innehåller parasitdödande medel finns kvar på hyllorna men har slutat sälja nästan helt och hållet. De nya är bra och går snabbare att använda men dom är också dyrare. En förpackning kan kosta från ungefär 160 till 240 kronor och några av dom räcker bara till en behandling för en peson. Har man flera barn som smittats samtidigt så kan apoteksbesöket bli dyrt, det håller Lena Öhlund med om.

– Ja det är det men man måste ju göra det, säger hon.

Evgenia söderlund är apotekschef på ett annat apotk i härnösand och hon berättar att många föräldrar skäms när dom kommer för att köpa lusmedel. Hon tycker att dom flesta inte bryr sig om priset.

– Dom vill få ett medel som verkar snabbt och är effektivt, säger Evgenia.

Så i det här fallet bryr man sig itne så mycket om priset?

– Nej, man vill ha ett medel som gör att man blir av med problemet.

Reporter: Ulla Öhman 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".