- Man gör det man tycker om, men man får ändå poäng för att komma in på högskola. Jag ser det inte som ett problem, säger Monika Wierzan (till höger) om att gå estetiskt program. Erika Åslund Tronde (till vänster) håller med. Foto: Sara Rönnberg/Sveriges Radio
Utbildning

Politiker vill strypa estetutbildningen

--Jag tycker att det är dåligt, säger studenten Erika Åslund Tronde
1:40 min

Moderaterna har kommit med ett förslag om att minska antalet gymnasieplatser på de estetiska programmen. Enligt dem behöver man anpassa till efterfrågan på arbetsmarknaden. De menar att det är för många som står utan jobb efter estetiska gymnasiestudier.

– Jag tycker det är dåligt med tanke på att det inte finns så många platser. Om man som jag inte riktigt vet vad man vill bli, då tar jag någonting jag gillar, så har jag även det högskoleförberedande så jag kan gå vidare efteråt, säger Erika Åslund Tronde som precis har börjat första året på estetiska programmet med inriktning musik på Vittragymnasiet i Östersund.

Hon tror inte att det är svårare att varken plugga vidare eller få jobb efter det estetiska programmet. Och hon får medhåll av sin rektor, Stefan Regebro.

– Det är någonting som jag inte alls förstår, jag blir nästan upprörd. Man får grundläggande behörighet till högskola och universitet. Går man estetiska programmet kan man i princip söka vilken utbildning man vill sedan, säger Stefan Regebro, rektor på Vittragymnasiet.

Förslaget om att minska antalet estetiska gymnasieplatser kommer samtidigt som de estetiska programmen är mer populära än någonsin i landet.

Efter gymnasiereformen som gjordes förra året, när man ändrade något på gymnasieprogrammen bland annat för att de verkligen skulle bli högskoleförberedande, så ökade estetiska programmet mest av alla högskoleförberedande gymnasieprogram. Totalt i landet var det nästan 60 procent fler som sökte estetiskt än tidigare.

Men i länet har ökningen inte varit densamma. Till de estetiska programmen i Östersund, på Vittragymnasiet, Palmcrantz- och Wargentinskolan, så har det i stället skett en liten minskning av sökande efter gymnasiereformen.

– Problemet tror jag har varit att det estetiska programmet länge under den nya gymnasiereformen låg och pendlade om det skulle vara ett yrkesprogram eller högskoleförberedande program och det märker vi när vi får besök att många inte riktigt vet vad som gäller. Det vill vi verkligen undertrycka att det är ett högskoleförberedande program och inget annat, säger Vittraskolans rektor, Stefan Regebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".