1 av 3
2 av 3
Hur många flaskor vin är rimligt att ta in till arbetsmiddagen? Foto: Scanpix
3 av 3
Tillväxtanalys generaldirektör Dan Hjalmarsson menar att alla kostnader är rimliga. Foto: Sara Rönnberg/Sveriges Radio
Tillväxtanalys

Dyra notor för arbetsmöten

1:58 min

Myndigheten Tillväxtanalys, som har huvudkontor i Östersund, spenderar en bra bit över 10 000 kronor per anställd och år på intern representation och personalkonferenser på herrgårdar och slott. Det samtidigt som riktlinjerna säger att skattebetalarnas pengar ska hanteras försiktigt. Arbetsmiddag med entrecôte, crème brulée och vin på exklusiva Operakällaren menar generaldirektör är fullt rimligt.

– Det är ju för arbetsmöten, för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet. Skulle det ha varit för fester eller nöjen hade det varit orimligt. Men det är för arbetsmöten, säger Dan Hjalmarsson, generaldirektör för Tillväxtanalys.

  
Herrgårdar och femstjärniga hotell
Personalkonferenser på herrgårdar. Övernattningar på femstjärniga Grand hotel i Stockholm och middag på exklusiva Operakällaren. Arbetsmiddagar för nära tusen kronor per person. Och flera glas vin till maten. Det är vad som kommer fram vid en granskning av den Östersundsbaserade myndigheten Tillväxtanalys kvitton och fakturor för interna konferenser och intern representation. En summering av kvittona ger en totalsumma på mer än 10 000 kronor, exklusive moms, per anställd och år.

  
"Inom ramen för riktlinjerna"
Precis som i många andra myndigheters interna riktlinjer så står det även i Tillväxtanalys policy att medarbetare ska ta hänsyn till att verksamheten finansieras av skattepengar och att alla kostnader ska ha en tydlig koppling till verksamheten.

– Ser man de beloppen som nödvändiga arbetsmöten så är det fullt rimligt, måttfullt och helt inom ramen för de riktlinjer vi har inom myndigheten, säger Dan Hjalmarsson.

  
Interndagar kostar mest
Tillväxtanalys har 60 anställda. De flesta jobbar i Östersund, men de har även kontor i Stockholm och i utlandet, bland annat i Asien och USA.

De största posterna på kontot för interna konferenser är för de så kallade interndagar som myndigheten har två gånger per år. Då samlas all personal på tvådagarskonferens. Notorna för boende, aktiviteter, mat och vin landar på mellan 200 000 och 240 000 kronor per gång.

Då är varken resekostnaderna för personalen inom Sverige eller de anställda som flyger från utlandskontoren inräknade.

– Eftersom vi inte har någon lokal där vi får plats så använder vi kursgårdar. Vi jobbar i två dagar, det är väldigt tufft schemalagt och obligatoriska möten, säger generaldirektören.

  
Billigare i Östersund
Vid ett tillfälle 2010 höll Tillväxtanalys interndagarna på ett hotell i Östersund i stället för att åka iväg till annan ort. Då landade slutnotan på nära en tredjedel av kostnaden jämfört med de efterkommande interndagarna. Men generaldirektören Dan Hjalmarsson menar att det är blir mer effektivt att åka bort.

– Jag tror att det är kostnadseffektivt att använda kursgårdar för där finns seminarierum och den utrustning man behöver, för det är nödvändiga arbetsmöten och inga fester. Hela vår myndighet är en stor utrednings- och analysresurs där alla måste jobba tillsammans, och det är därför jag säger att de här kostnaderna för interndagarna är väl använda pengar för att det här ska fungera.


Spenderar mer än Tillväxtverket
Tillväxtanalys sorterar in under Näringsdepartmentet, precis som deras systermyndighet Tillväxtverket, som tidigare i år kritiserades hårt för vidlyftiga kostnader för representation och interna seminarier.

En jämförelse mellan de två myndigheterna visar att Tillväxtanalys i Östersund lägger upp till 2 000 kronor mer per anställd och år på samma konton.

– Jag kan inte svara för Tillväxtverkets verksamhet. Men jag vet att vi är en analyserande och utredande myndighet och vi arbetar enligt de krav och förutsättningar som en sådan typ av myndighet kräver, säger Dan Hjalmarsson.

– Det du kallar intern representation det kallar jag arbetsmöten, nödvändiga arbetsmöten och inga fester.

Se exempel på fakturor: (Pdf)

Om Tillväxtanalys

Tillväxtanalys, eller Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, är en statlig förvaltningsmyndighet under Näringsdepartementet.

Myndigheten bildades i mars 2009 då den tillsammans med Tillväxtverket ersatte Glesbygdsverket, Nutek och ITPS, institutet för tillväxtpolitiska studier.

Tillväxtanalys jobbar bland annat med att analysera regeringens tillväxtpolitik och att utvärdera effekterna av den. Myndigheten ansvarar även för Sveriges officiella statistik om internationella företag, nystartade företag och konkurser.

Av de 60 anställda arbetar 34 på huvudkontoret i Östersund och 13 på kontoret i Stockholm. Utöver det har myndigheten utlandskontor i Japan, Kina, Indien, USA och Brasilien.

Källa: tillvaxtanalys.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista