Foto: Funäsdalsberget
Alpint

Nya ägare tar över krisade Funäsdalsberget

1:47 min

Konkurshotade Funäsdalsberget får nu nya ägare. Det blir en konstellation av 19 företag som går ihop och tillsammans tar över verksamheten och driften på Funäsdalsberget som tidigare i år hotades av konkurs.

Funäsdalsberget låg tidigare i år på randen till konkurs. Ekonomin hade varit skakig i några år då en tänkt expansion inte gått så bra som de önskat, mycket på grund av finanskrisen för några år sedan. Ekonomin rätade inte upp sig och i januari i år ansökte företaget om rekonstruktion.

Nu står det klart att det nya bolaget Funäsdalen Berg och Hotell AB tar över verksamheten och driften på Funäsdalsberget. De köper i samma veva upp Hotell Funäsdalen. Kevin Kirk var VD för bolaget som drev Funäsdalsberget fram till i år och han får nu nytt förtroende som VD även i det nya företaget.

– Det känns fantastiskt. Jag har jobbat i ett år för att hitta en ny lösning med den ny ägarstruktur. Funäsdalsberget har haft några svåra år, säger han.

Lokalt ägande
Bland de 19 företagen som blir delägare har flera lokal anknytning, vilket Kevin Kirk tror kommer att bli en förutsättning för en fortsatt utveckling av Funäsdalen som destination.

– Hela idén med lokalt ägande är att ägarkapitalet inte är viktigast, utan de dörrar som öppnas för att stärka samarbetet i området. Det tror jag är en faktor för att få en fortsatt tillväxt för Funäsfjällen, säger Kevin Kirk.

Räddade investeringarna
De senaste fem åren har runt 120 miljoner kronor investerats i ett helt nytt skidområde i anslutning till Funäsdalens by.

– Det är väldigt mycket pengar som satsats i Funäsdalsberget. Den investeringen är nu säkrad så att utvecklingen kan fortsätta, säger Kevin Kirk.

Tidigare rapportering:

Sara Rönnberg

sara.ronnberg@sverigesradio.se
#link=305298#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista