SAS-krisen

SAS framtid avgörs idag

In i det sista pågår förhandlingar om de tuffa sparkraven som de anställda måste gå med på för att bolaget ska räddas. Annars kan en konkurs vara ett faktum och Östersund kan bli utan flyglinje.

Om det blir en konkurs finns risken att Östersund står utan flygtrafik eftersom SAS i princip är det enda bolaget som dagsläget trafikerar flygplatsen på Frösön.

Omkring 1000 personer per dag flyger mellan Östersund och Stockholm, de flesta affärsresenärer.

Tidigare i veckan sa flygplatschefen Susanne Norman att en konkurs av SAS skulle få allvarliga konsekvenser för både näringslivet i regionen och turismen när vi nu närmar oss högsäsongen i fjällen.

Förhandlingarna mellan ledningen och facken som representerar kabinpersonalen och piloterna har pågått hela helgen men det är oklart när besked om bolagets framtid kommer. SAS har kallat till styrelsemöte under söndagen för att ta ställning till om det finns förutsättningar för att driva bolaget vidare. SAS ledning har sagt att de fackliga förhandlingarna måste vara klara till dess.

Pilotföreningarna i Sverige, Danmark och Norge överlämnade natten till söndagen ett bud till bolaget.

"Strax efter midnatt överlämnade pilotföreningarna ett bud till SAS som tillmötesgår SAS på alla de områden som efterfrågats, och som gör att förhandlingarna ska kunna avslutas på ett framgångsrikt sätt", säger Jens Lippestad, ordförande för de norska SAS-piloterna och pilotföreningarnas förhandlingsledare.
/TT
P4 Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista