Gruvbrytning

Protester mot gruvbrytning

Flera hundra personer från hela landet samlades i Stockholm för att protestera mot gruv- och minerallagstiftningen. De anser att lagen gör det möjligt för utländska exploatörer att snabbt tjäna pengar på svenska naturtillgångar.

-Samma problematik finns runt om i hela Sverige. Det känns jätteviktigt att vi nu har hittat varandra, säger Anncatrin Hjernquist, Naturskyddsföreningen Gotland.

En budkavel har under hösten vandrat runt mellan olika organisationer i landet för att förena exploateringsmotståndarna. Temadagen, där en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm var en del, förenade kritiker i hela landet, som motståndarna till planerade kalkbrottet på Gotland, fossilgasutvinning i Skåne och gruvor i Jokkmokk.

En av dem på plats var Therese Enoksson-Fridh, från Laevas sameby i Norrbotten. Hon är kritisk till den gruva som planeras i Rakkuri och imponerades över den breda uppslutningen under dagen.

-Det är så kul att det är så många som engagerar sig och brinner för samma sak. Det för ju oss samman.

Hon hoppas på att protesterna ska ha effekt.

-Det är därför vi är här - för att vi tror att vi kommer att kunna stoppa det, säger hon.

Gustav Sjöholm/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista