Ope skola. Foto:Ope skolas Vänner
Skolnedläggning

Vänstern vill lägga ned Ope skola

Klockan klämtar för Ope skola i Östersund. Nu står det klart att också Vänsterpartiet vill lägga ned Ope skola, och Miljöpartiet kan bli vågmästare i beslutet.

Förutom att stänga Ope skola vill partiet avveckla Mimergården i Torvalla och flytta särskolan från Mimergården till Lugnviksskolan. Det kommer de att föreslå på Barn- och utbildningsnämnden på onsdag.

Två skolor ska bort
Östersunds kommun har för stora och för många skollokaler i förhållande till antalet elever och planerar att stänga skolor för att spara pengar. Det finns redan två tjänstemannaförslag på vilka skolor som ska bort, båda innebär att Ope skola läggs ner. Därutöver skulle antingen Fjällängsskolan eller Torvallaskolan försvinna.

Eftersom både Socialdemokraterna och nu också Vänsterpartiet vill lägga ned Ope skola så kan Miljöpartiet bli vågmästare i beslutet i både Barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige.

Mp funderar
Miljöpartiet har tidigare varit för en nedläggning av skolan men Hans Ten Berg, ledamot i Barn- och utbildningsnämnden, säger nu att han vill diskutera frågan ytterligare inom paritet innan han lämnar besked.

– Båda förslagen som tjänstemännen tagit fram låter rimliga, man måste göra något åt lokalöverskottet på lång sikt men jag vill avvakta med besked om hur jag kommer att rösta till dess att jag har pratat med partiet, säger Hans Ten Berg, miljöpartistisk ledamot i Barn- och utbildningsnämnden.

Vill utreda mera
Moderaterna, Folkpartiet och Centern vill utreda skolnedläggningarna mera och inte lägga ned Ope skola i dagsläget.

Efter ett möte med föräldrar i förra veckan så beslutades att frågan ska utredas mera. Beslut skulle ha fattats i mitten av december, men nu siktar man på beslut i kommunfullmäktige i februari.

Skolnedläggning Östersund

Vänsterpartiets förslag

På onsdagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden kommer Vänsterpartiet föreslå följande till ny skolorganisation för i området Torvalla/Odensala.

- Ope skola 1-5 överförs till Ängsmogårdens skola.
- Mimergårdens F-5 överförs till Torvallaskolan, som därmed utvecklas till F-9-skola.
- Mimergårdens grund-sär överförs till Lugnviksskolan.
- Fjällängsskolan bibehålls med nuvarande verksamhet.
- Storsjöskolan bibehålls med nuvarande verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista