Foto: Axel Öberg/SvD/Scanpix
Västernorrland

För mycket alkohol i alkoholfria drycker

KRIS: "Varje droppe alkohol kan bli en katastrof"
1:28 min

Kriminellas Revanch i Samhället, KRIS, anser att Systembolagets marnadsföring av alkoholfria drycker kan leda till problem för människor som försöker komma ur ett beroende. Produkterna innehåller ofta upp till 0,5 procent alkohol och det räcker för att trigga igång ett beroende, menar Mats Granberg på KRIS i Sundsvall.

– Det skyltas ju med att det ska vara alkoholfritt, och då tror ju folk att det är alkoholfritt, men så inser man att så är det inte. Varje liten droppe alkohol kan bli katastrof om de vill göra en förändring av livet. Är det alkohol i det så sätter det igång en massa i huvudet och i känslopaketet och allting. Jag vet alkoholister som provat dricka lättöl och sedan är det kört, säger Mats Granberg på KRIS i Sundsvall.

Systembolaget hänvisar till EU-regler som säger att produkter med mindre än 1,2 procent inte behöver anges med styrka. På Systembolaget står styrkan skriven på flaskorna och hyllkanten. Lennart Agén som är presschef på Systembolaget håller med om att det bör vara ännu lättare att se vad som är alkoholfritt.

– Vi håller på att titta på det här utifrån hur vi kan förtydliga och göra det lättare för våra kunder. Man ska naturligtvis vara uppmärksam på vad man köper, precis på samma sätt som om man går i livsmedelshandeln och köper exempelvis cider eller den typen av drycker eller om man är på Systembolaget, så ska man kolla hur hög alkoholhalten är, säger han.

Aila Stefansdotter-Franck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".