Foto

Fotografen Göran Strand släpper nya boken Jämtlandsnatt

10 min

Nu på torsdag släpps fotografen Göran Strands nya bok "Jämtlandsnatt - en fotografisk resa till sol, måne, norrsken och galax".

Göran Strand bor på Frösön och har intresserat sig särskilt för astrofoto. Till boken har han valt ut sina egna favoritbilder från flera års nattliga utflykter hemma i Jämtland. Med dem vill han inspirera andra att gå ut och njuta av natthimlen istället för att sätta sig framför TV:n därhemma.

- Jag vill fömedla den känsla jag känner när jag är ute. För mig är det en härlig känsla att stå där ute och se allt det här vackra. På nåt sätt vill jag få folk att intressera sig för detta och gå ut och se de fina nätterna vi har här.

Sömnlösa nätter

Att vara ute nattetid och fotografera kostar i form av en del förlorad nattsömn. När barnen somnat går Göran Strand ut med sin kamera.

- Det är priset man får betala, sömnlösa nätter, det är det värt!

Intresset för rymden började tidigt, när Göran var barn. Han minns att han bad sin mamma köpa en leksaksrymdfärja när han var 6-7 år och i tonåren lånade han en fågelkikare av sin far för att kunna se Saturnus.

- Det var en riktig kick att få se Saturnus ringar med mina egna ögon. Jag minns känslan än idag faktiskt, säger han.

Sökandet är drivkraften

Är man ute en hel kväll och tittar så ser man väldigt mycket saker som händer, berättar Göran som fascineras av de stora frågorna: vårt ursprung, vad vi gör här, hur vi har hamnat här. Sökandet är hans drivkraft, sökandet efter meningen med allt.

- Jag blir väldigt lätt filosofisk när jag står där ute för mig själv och tittar, säger Göran Strand.

Han berättar att det numera är ganska lätt att förutse när det kommer att bli norrsken. Via satelliter som bevakar solen vet man några dagar i förväg när det kommer ett utbrott på solen som kan generera ett norrsken.

- Det är ganska förutsägbart, faktiskt.

Han planerar oftast bilderna innan han åker ut och bestämmer då var han ska vara och åt vilket håll han ska rikta kameran, sen väntar han bara på rätt tillfälle.

Mänsklig närvaro i bilderna

Göran Strand vill helst visa människor i sina bilder, avbilda människan i relation till rymden, universum.

- Jag vill få med vår mänskliga närvaro i bilderna. Jag vill visa att rymden, universum faktiskt är vår bakgård, vi hör hemma här vare sig vi vill eller inte.

För att kunna ta bra bilder är det självklart viktigt med en bra kamera, men Göran säger att ett kamerastativ är A och O för att lyckas med den typ av bilder han tar. Dessutom är det viktigt att klä sig riktigt varmt när man är ute och fotograferar kalla vinternätter, och det gäller att kunna hålla ut och klara att vänta på rätt foto-tillfälle.

- Första knepet är att ha en stor mängd tålamod och en vilja att utvecklas, säger Göran Strand.

Tipsar om stjärnfall

Den närmaste tiden finns fina möjligheter för den som har en kamera med stativ att ta vackra bilder mot stjärnhimlen.

Måndag-tisdag nästa vecka kommer det att vara två väldigt fina soluppgångar där månen, som är en tunn skära, kommer att stå nära planeterna Venus och Saturnus. De tre kommer att vara väldigt nära varandra precis innan solen går upp berättar Göran.

- Det kommer att bli jättefint!

Han tipsar också om ett stort meteorregn natten mellan 13 och 14 december.

- Det är faktiskt ett av årets största. Vill man se stjärnfall så ska man ut - och skriva en lång önskelista - för då kommer det att vara många utav dem!

Göran Strands nya fotobok Jämtlandsnatt ges ut på Jengel förlag.

Anita Jacobsson

anita.jacobsson@sr.se
#link=266018#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista