När det gäller mobbning på arbetsplatser så tycker psykologen Marie Forslund att chefer är för dåliga på att upptäcka den här typen av problem. "Många chefer saknar kunskap inom det här området", säger hon. Foto: Billy Abraha
P4 Kollar Vuxenmobbning

Chefer dåliga på att upptäcka mobbning

"Svåra frågor att hantera"
1:23 min

Chefer är generellt för dåliga på att upptäcka mobbning på arbetsplatser. Det säger psykologen Marie Forslund som arbetar med företagshälsovård.
– Det kan bli mycket bättre, säger hon.

Antalet anmälningar om kränkande särbehandling på arbetsplatser ökar i Sverige. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket, och det har P4 Jämtland vi rapporterat om idag.

Nu säger psykologen Marie Forslund, som arbetar med förtegashälsovård i Östersund, att chefer generellt måste bli bättre på att upptäcka mobbning på arbetsplatser. Hon tycker att det fungerar för dåligt idag och att många chefer saknar kunskap inom det här området.

– Jag tror att det är svårt för väldigt många och jag känner att det kan bli mycket bättre, säger hon.

"Det yttersta ansvaret"
Hon säger att hon ofta träffar chefer som känner att de behöver stöd när det gäller den här typen av frågor.

– Chefer har det yttersta ansvaret när det gäller arbetsmiljön. Men det är inte bara chefer som har ett ansvar. Även vanliga medarbetare har ett ansvar för att alla ska känna sig välkomna till sitt arbete, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".