Fackförbundet Vision vill stärka skyddet för den som mobbas. Foto: Janne Mårdberg
P4 Kollar Vuxenmobbning

Fackförbund vill skärpa lagen om mobbning

1:37 min

Att mobba en person ska leda till rättegång och trakasserade personer ska kunna få ersättning. Det anser fackförbundet Vision som nu vill att trakasserier ska skrivas in i lagtexten för att lättare komma åt dom som mobbar och hjälpa dom som blir mobbade snabbare än i dag.

– Det skulle innebära att den personen som blir mobbad får sin fråga prövad i domstol och det skulle kunna leda till ett personligt skadestånd och en upprättelse för den som blivit utsatt för mobbning i arbetslivet, säger Carola Löfstrand arbetsmiljöspecialist på fackförbundet Vision.

Rykten, nedlåtande kommentarer bakom ryggen, utfryst eller till och med misshandlad. Att bli mobbad och trakasserad på sin arbetsplats är vanligt och leder ofta till att den mobbade får lämna arbetsplatsen medan de eller det som är problemet blir kvar, och sällan kan den mobbade få någon ersättning för sitt lidande.

– Vi kommer ju in ofta så himla sent så då när man sätter sig med chefen då har det ju ofta gått en ganska lång tid där den här personen blivit allt mer nedkörd i skoskaften och chefen har blivit allt mer inställd på att personen ska bort, säger Carola Löfstrand.

Men det finns dom organisationer och politiska partier som anser att mobbing till och med ska vara en kriminell handling. Men riktigt så lång är inte fackförbundet Vision beredda att gå idag.

– Då skulle det kräva att man bygger upp en demokrati och en administration runt den frågan. Medan, enligt vårt lagförslag, så finns ju redan infrastrukturen i form utav att vi som fackförbund finns ute på arbetsplatserna och har en organisation runt det här, säger Carola Löfstrand.

Johanna Nyma
johanna.nyman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista